UDAJ SIĘ Z NAMI W KULINARNO - KULTURALNĄ PODRÓŻ DO GRECJI!
11 kwietnia 2013 o godz. 19 w klubokawiarni
Kawalerka (Rynek Staromiejski 1) odbędzie
się spotkanie, podczas którego wspólne
przyrządzanie potrawy regionalnej: moussaka, stanie się impulsem do dyskusji na
tematy związane z kulturą i obecną sytuacją tego pięknego kraju.
Naszym gościem będzie Paschalis Efthymiou, który
od 2010 r. pracuje w Polsce jako lektor języka nowogreckiego
na UAM w Poznaniu, a od 2011 r. także na UMK.
Brał udział m. in. w programie Instytutu Studiów Śródziemnomorskich:
"Historia nowogreckiego teatru XX wieku". Jednocześnie prowadził
zajęcia z języka nowogreckiego, jako obcego języka dla repatriantów i
imigrantów w ramach programu Prefekturalnej Komisji do spraw Powszechnego Wykształcenia
w Rethymno na Krecie. Rozległe zainteresowania i południowy temperament naszego
gościa uczynią tę kulinarno-kulturalną podróż tyleż atrakcyjną, co bogatą w
treść.
Wspólnie z Paschalisem Efthymiou przygotowywać
będziemy tradycyjną potrawę grecką moussake oraz popularny dip grecki tzatziki.
Wasze podniebienia ucieszy także: pastitsio, pity greckie, chałwa z kaszy manny
oraz rodzime (dla mnie rodzime to polskie) ciasteczka. Kulinarnym popisom i
degustacji towarzyszyć będzie dyskusja wokół m.in. problemów: kryzysu
gospodarczego, strajków studenckich, znaczenia Grecji w UE. Nie zabraknie też
tematów poświęconych: kulturze, kuchni, rozrywce oraz gorącym usposobieniu Greków.
Chętnych do udziału w Podróży
kulinarno-kulturalnej informujemy, że ilość miejsc jest ograniczona!
Bezpłatne wejściówki można odbierać w Collegium Maius (ul. fosa Staromiejska 3) w dniu 10 kwietnia w godzinach 13.30 - 14.30, pokój 202.
Zaprasza Pracownia Krytyki Kultury przy
współpracy z Katedrą Języka i Cywilizacji Greckiej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz