wtorek, 9 kwietnia 2013

KULINARNO - KULTURALNA PODRÓŻ DO GRECJI



UDAJ SIĘ Z NAMI W KULINARNO - KULTURALNĄ PODRÓŻ DO GRECJI!

11 kwietnia 2013 o godz. 19 w klubokawiarni Kawalerka (Rynek Staromiejski 1) odbędzie 
się spotkanie, podczas którego wspólne przyrządzanie potrawy regionalnej: moussaka, stanie się impulsem do dyskusji na tematy związane z kulturą i obecną sytuacją tego pięknego kraju.

Naszym gościem będzie Paschalis Efthymiou, który od 2010 r. pracuje w Polsce jako lektor języka nowogreckiego 
na UAM w Poznaniu, a od 2011 r. także na UMK. Brał udział m. in. w programie Instytutu Studiów Śródziemnomorskich: "Historia nowogreckiego teatru XX wieku". Jednocześnie prowadził zajęcia z języka nowogreckiego, jako obcego języka dla repatriantów i imigrantów w ramach programu Prefekturalnej Komisji do spraw Powszechnego Wykształcenia w Rethymno na Krecie. Rozległe zainteresowania i południowy temperament naszego gościa uczynią tę kulinarno-kulturalną podróż tyleż atrakcyjną, co bogatą w treść.

Wspólnie z Paschalisem Efthymiou przygotowywać będziemy tradycyjną potrawę grecką moussake oraz popularny dip grecki tzatziki. Wasze podniebienia ucieszy także: pastitsio, pity greckie, chałwa z kaszy manny oraz rodzime (dla mnie rodzime to polskie) ciasteczka. Kulinarnym popisom i degustacji towarzyszyć będzie dyskusja wokół m.in. problemów: kryzysu gospodarczego, strajków studenckich, znaczenia Grecji w UE. Nie zabraknie też tematów poświęconych: kulturze, kuchni, rozrywce oraz gorącym usposobieniu Greków.

Chętnych do udziału w Podróży kulinarno-kulturalnej informujemy, że ilość miejsc jest ograniczona!

Bezpłatne wejściówki można odbierać w Collegium Maius (ul. fosa Staromiejska 3) w dniu 10 kwietnia w godzinach 13.30 - 14.30, pokój 202.


Zaprasza Pracownia Krytyki Kultury przy współpracy z Katedrą Języka i Cywilizacji Greckiej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz